AKTUALNO
• Obvestila vodooskrba
NAROČITE SE NA INFO.
NAKLJUČNA SLIKA
GALERIJA SLIK
Vreme pri nas    

DRUŠTVA IN AKTIVI
Turistično društvo COKLA Tinje

Turistično društvo Tinje je bilo ustanovljeno konec leta 1998, ki se je v letu 2008 preimenovalo v Turistično društvo 'Cokla' Tinje. Člani so dandanes še posebej ponosni na prvi Anin pohod, na Anino nedeljo (27.07.1999), k cerkvi na Sv. Urh, k žegnanju, ki je postal tradicionalen in je bil v letu 2008 že 10 po vrsti. Danes je Anin pohod veliko več kot le pohod, saj je med tem časom veliko znamenitosti dobilo novo podobo, društvo pa je ob Radkovškem potoku uredilo Pot mlinov in žag, po kateri danes pohod tudi poteka. Veliko pohodnikov se ob tem, ko uzre razvaline velikega števila mlinov, spomni na svoje mladostne dni, razposajenost, brezbrižnost, pa tudi težak vsakdan, ki je krojil usodo tukajšnjih prebivalcev. Slovesno odprtje poti bo ravno na prvi dan 12. Podob bistriških domačij, ki se v letu 2008 odvijajo na Tinju.

Eden izmed glavnih ciljev je vseskozi ureditev vasi tako, da bodo na oko prijetnejša, da se bo domačin in pa tudi naključni popotnik dobro počutil v objemu tega okolja. Tako je društvo v letu 2001 v vsako vas postavilo označevalne table in vsako leto se v pomladanskem času s strani društva dokupijo in posadijo rožice.

V društvu obeležujejo tudi stare običaje. Tako vsako leto ob velikonočnem času v Tinjski gori kurijo monštranco, pripravljajo najdaljši presmec (ki je tako dolg, da niti v cerkev ne more...), mamicam podarjajo rožice za praznik v marcu, pripravljajo martinovanje, sodelujejo ob krajevnem prazniku s prirejanjem Vaških iger, ... V letu 2006 so ob veliki pomoči Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica obnovili Ropretovo kovačijo s sušilnico lanu. Ta je postal izjemen spomenik na tem območju, društvo pa vsako leto prireja božični pohod na sveti večer z ogledom jaslic, ki jih domačini pripravijo v kovačiji. V letu 2008 so 4 člani napravili tečaj za lokalnega turističnega vodnika.

Zelo aktiven je tudi Podmladek Turističnega društva. V letu 2006 so člani podmladka v Srednji šoli Slovenska Bistrica predstavljali šege in navade iz tega področja v narečnem jeziku. Predstavitve sta se udeležila člana Jure Gracej in Marjeta Capl z mentorico Dragica Križaj.VPRAŠANJA KRAJANOV
Odgovori na vprašanja
VPRAŠAJTE NAS
KNJIGA GOSTOV
Kaj so napisali drugi
Posredujte našo stran
VAŠE MNENJE