AKTUALNO
• Obvestila vodooskrba
NAROČITE SE NA INFO.
NAKLJUČNA SLIKA
GALERIJA SLIK
Vreme pri nas    

DRUŠTVA IN AKTIVI
ŽUPNIJA TINJE


Župnija sv. Petra in Pavla Tinje zajema široko področje južnega Pohorja. Razprostira se od Okoške gore na jugu, do Planine pod Šumikom na severu. Cerkev sv. Petra in Pavla je zelo stara, saj se omenja že leta 1251, v cerkvenem dokumentu tistega časa. Ima dve podružnici, cerkev Sv. Treh Kraljev je severna podružnična cerkev in cerkev sv. Urha podružnična cerkev na vzhodu.

V župniji je približno devetsto ljudi, od katerih so praktično vsi kristjani, z razliko, da se eni priznavajo kot kristjani, pa vero občasno prakticirajo, do drugih, ki so vsako nedeljo pri sveti maši. Teh drugih je okoli 160. Zraven rednih svetih maš so še posebne skupine: trije pevski zbori (starejši, srednji in mlajši), meditacijska in zakonska skupina, različne molitvene skupine po vaseh in domovih, le-teh je šest. Dejavne so še dobrodelna skupina Karitas, Župnijski svet in skupina ključarjev.

V zadnjih štirih letih je župnik Zoran Kodela s pomočniki in ožjimi sodelavci začel z obnovo cerkve na Tinju: cerkev ima novo streho, novo zunanjo razsvetljavo, novo električno napeljavo, nove klopi, obnovljen je glavni in oba stranska oltarja, novi vodovod in na novo je narejena drenaža ob vseh zunanjih zidovih cerkve. Delno je obnovljeno tudi župnišče.

V cerkvi, na Treh kraljih, so poskrbeli za novo električno zvonjenje, novo ozvočenje ter na novo urejene klopi. Tudi pri svetem Urhu so prav tako uredili novo električno zvonjenje, vodovod ter na novo uredili cerkvene klopi.

Kot v vsaki župniji, je tudi v tinjski določena skupina ožjih sodelavcev, ki so zelo požrtvovalni in se maksimalno trudijo. Pri pastorali se pogreša udeležba mladih in mladih zakonskih parov. Ljudje so na splošno zelo dobri, znajo biti hvaležni in so preprostega srca. Imajo eno redko lepo lastnost, da znajo združiti moči in prostovoljno pristopiti k delu pri skupnih akcijah. Pri pomočnikih ne smemo pozabiti omeniti legendarnega tinjskega mežnarja Leopolda Graceja, ki služi tinjski župniji skupaj že čez 60 let.

Sodelovanje s Krajevno skupnostjo, Osnovno šolo in drugimi organizacijami ter njihovimi predsedniki je resnično na visoki ravni. Hitro se najde skupni jezik in se dogovori o projektih ter drug drugemu pomagajo. Posebej je bilo vidno ob stoletnem dogodku nove maše, ko je tinjska župnija v letu 2008 darovala novomašnika Jožeta Motalna. Vse organizacije, še posebej krajevna skupnost s predsednico Lidijo Stegne, osnovna šola z ravnateljem Ivanom Kovačičem, gasilci s predsednikom Ivanom Gracejem, društvo upokojencev Tinje, moški pevski zbor, folklorna skupina, turistično društvo in združenje kmečkih žena, so velikodušno priskočili na pomoč, da je ta dogodek brezhibno in lepo stekel po predhodno zastavljenih načrtih.

V mesecu maju lepo uspevajo šmarnice, ko se ljudje vsakodnevno zbirajo pri molitvi in branju. Srečanja potekajo na prostem pri vaških znamenjih. So tudi priložnost za medsebojno druženje ob kavici, kozarcu rujnega in pecivu. Rednih udeležencev okrog stopetdeset.

Žal je duhovnikov premalo in župnik Zoran Kodela je na dveh župnijah. Ljudje bi potrebovali in bi si tudi zaslužili duhovnika, ki bi se v celoti posvetil samo njim, tinjskim župljanom. Vsak župnik bi si želel živeti v sredini prijaznih in preprostih Pohorcev. To je večkrat poudarjal tudi pokojni priljubljeni tinjski župnik Rudi Gašparič, ki ga je smrt iztrgala iz tinjske sredine, kjer je srečen deloval in živel 30 let.
 


VPRAŠANJA KRAJANOV
Odgovori na vprašanja
VPRAŠAJTE NAS
KNJIGA GOSTOV
Kaj so napisali drugi
Posredujte našo stran
VAŠE MNENJE