AKTUALNO
• Obvestila vodooskrba
NAROČITE SE NA INFO.
NAKLJUČNA SLIKA
GALERIJA SLIK
Vreme pri nas    

DRUŠTVA IN AKTIVI
Prostovoljno gasilsko društvo Tinje


PGD Tinje
Veliko Tinje 33
2316 Zgornja Ložnica

Spletna stran PGD Tinje: www.pgdtinje.si


Prvi zametki društva segajo v leto 1985, ko je bila na območju KS Tinje ustanovljena enota Civilne zaščite. Takoj so začeli z usposabljanji in pričeli so se udeleževati raznih tekmovanj. Prve izkušnje in pridobljeno znanje je pri peščici ljudi spodbudilo željo, da so sposobni še kaj več, da želijo v svojem kraju zagotoviti čim večjo požarno varnost ter nuditi prvo pomoč krajanom ob raznih nesrečah. Pohorska trma in vztrajnost sta obrodili sadove, tako so na ustanovnem občnem zboru 17.07.1987, ki je potekal v prostorih stare osnovne šole ustanovili Gasilsko društvo Tinje, ustanovnih članov je bilo 19. Za predsednika je bil izvoljen Janžič Gregor st., kateri je kar 10 let uspešno vodil društvo, nasledila sta ga Ivan Gracej ter Franc Špes. Na začetku je bilo vpisanih 40 članov.

Društvo je s časom pridobivalo vedno več opreme in orodja, zato je bila prostorska stiska vedno večja. Zaradi tega so začeli razmišljati o gradnji gasilskih garaž oz. gasilskega doma in projekt predstavili KS Tinje ter Osnovni šoli Tinje, saj so razmišljali tudi o vključitvi telovadnice v ta objekt. Projekt je bil podprt z obeh strani finančno in materialno. S pridobitvijo idejnega projekta, ki so ga financirali s pomočjo KS Tinje in društev, ki so delovala v tem kraju, je bil 2. septembra 1990 položen temeljni kamen za gradnjo večnamenskega doma. Julija 1992 so se pričela težko pričakovana začetna gradbena dela - izkop temeljev, jeseni so že naredili prvo ploščo. Leta 1995 so dom predali svojemu namenu.

Kljub gradnji doma gasilci niso opustili drugih dejavnosti društva. Vseskozi so strmeli, da bi njihovo področje imelo čim večjo požarno varnost, v ta namen so pridobivali sredstva za nakup opreme; seveda pa je bilo zelo pomembno tudi nenehno izobraževanje članov. Danes gasilci razpolagajo z moštvenim vozilom Peugeot Boxer, avtocisterno MAN 4x4, motorno brizgalno ZIEGLER, vozilom GV1 s posadko 1+8.
 

Vpisani so v Gasilsko zvezo Slovenska Bistrica, s katero dobro sodelujejo, prav tako dobro sodelujejo z vsemi gasilskimi društvi. Danes društvo šteje 154 članov, od tega pretežni del mladine. V društvu delujejo tri desetine, dve moški in ženska, katere dosegajo zavidljive rezultate, ki naše ime ponesejo širom po Sloveniji ter tudi izven nje.

Prostovoljno gasilsko društvo Tinje zajema požarno območje na območju KS Tinje, ki se razteza na nadmorski višini od 400 do 1340 m nadmorske višine, na pretežno hribovitem predelu Pohorja. Požarni okoliš meri 3700 ha, pretežni del obsegajo gozdne površine in naselja: Veliko Tinje, Malo Tinje, Radkovec, Tinjska Gora 1, Tinjska Gora 2, Turiška vas na Pohorju, Jurišna vas, Urh, Rep in Planina pod Šumikom s celotnim naseljem RTC Trije kralji.

Gasilci so veseli in ponosni na dosežene cilje v preteklih letih; zavedajo se, da so vložili ogromno dela in truda ter finančnih sredstev, vlagati in delati bo potrebno tudi v prihodnje, saj jih v to sili hiter razvoj tehnologije ter vedno nove zahteve.


VPRAŠANJA KRAJANOV
Odgovori na vprašanja
VPRAŠAJTE NAS
KNJIGA GOSTOV
Kaj so napisali drugi
Posredujte našo stran
VAŠE MNENJE